Intervju med Kajsa Andersson

 

Nu går snart Paralympics i Rio de Janeiro av stapeln. I den svenska truppen finns Shahrzad Kiavash, som tävlar i paratriathlon den 11 september. För snart tre år sedan, när Kajsa Andersson från Onyx och Shahrzad började träna tillsammans började resan – och på den vägen är det.

Först för någon vecka sedan fick Shahrzad överraskande frågan om hon ville tävla, efter att Ryssland uteslutits ur Paralympics på grund av statsunderstödd doping. Det var ett erbjudande varken hon eller Kajsa kunde tacka nej till.

Grattis till dig och Shahrzad, Kajsa! Hur kändes det att få beskedet att Shahrzad är uttagen till Paralympics?

Först var det omvälvande. Vi hade siktat på Paralympics tidigare i år men före midsommar fick vi besked att Shahrzad inte var uttagen. Då bestämde vi oss att satsa på Paralympics i Tokyo 2020 istället. Så det är klart att vi blev överraskade att få delta. Men framförallt är vi väldigt glada och tacksamma att Shahrzad får stå på startlinjen som en av världens bästa paratriathleter. När frågan kom bestämde vi oss båda direkt att tacka ja och göra ett försök, trots att uppladdningen inte är optimal med så kort varsel. Nu satsar vi. Det här är ett tillfälle som kanske bara kommer en gång i livet. Och vi har stort stöd av både svenska Paralympicskommittén och Svenska Triathlonförbundet.

Hur känns det att vara delaktig i att Shahrzads stora framgångar?

Det känns självklart fantastiskt. När vi startade vår resa för tre år sedan byggde träningen på andra värderingar än prestation. Då handlade det om att träna för att kunna leva ett så normalt liv som möjligt. Med tiden har vi kunnat fokusera mer på att uppfylla drömmar. Nu känner vi att vi, och framför allt Shahrzad, verkligen har lyckats. Jag vill också framhålla att Jonas Söderberg som är Shahrzads simtränare, gjort ett fantastiskt jobb.

Vilka är Shahrzads största styrkor?

För det första är hon envis. Hon är också väldigt ambitiös och har en stor portion ödmjukhet.

Vad tror du om Shahrzads chanser i Paralympics?

Det är en ära att få representera Sverige i ett sammanhang som detta och vi går in med inställningen att göra en så bra prestation som möjligt. Shahzad kommer att ge allt hon har i tävlingen, det är helt klart. Hon har alla förutsättningar att få en bra placering och är ett levande bevis på att med hårt arbete och höga ambitioner kan man nå sina drömmars mål.